2023 was een duur jaar. Veel mensen hebben fors moeten bezuinigen om de eindjes alsnog aan elkaar te kunnen knopen. Onverwachte kostenposten kunnen dan behoorlijk roet in het eten gooien. Iedereen die een huisdier heeft, zal dit herkennen. Op een dag merk je dat je hond of kat zich niet goed voelt en op een gegeven moment is het duidelijk dat hij medische hulp nodig heeft. Het staat buiten kijf dat je je dier de zorg wilt geven die het nodig heeft, maar je vreest wel dat dit zware financiële lasten met zich mee zal brengen. Je kunt dit scenario echter voorkomen door een huisdierenverzekering te nemen. Dit is de beste manier om te zorgen dat je dier professionele hulp kan krijgen, zonder dat jij de hoofdprijs betaalt. 

Een zorgverzekering voor je huisdier bespaart je veel geld

Mensen zijn in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, omdat zorg duur is en je zonder verzekering geen zorg kunt afnemen, of er een fortuin voor moet betalen. Iedereen die ooit met een huisdier naar de dierenarts geweest is, zal dit herkennen. Om die reden kun je dus ook een verzekering voor je huisdier afsluiten. Heb je bijvoorbeeld een hond, dan kun je een hondenverzekering Univé afsluiten. Met dit pakket bespaar je jezelf een hoop kosten. Je verzekeraar neemt namelijk tachtig procent van de totale kosten van je over. Je kunt zelf bepalen tot welk bedrag je je wilt laten verzekeren. Standaard is dit 2500 euro, maar je kunt dit verhogen tot 5000. Je kunt ook nog aanvullende dekkingen toevoegen, zodat je nog meer uit je verzekering kunt halen. We komen hier later op terug. 

Wat wordt wel en wat wordt niet door je verzekering gedekt? 

Als je een verzekering wilt nemen voor je huisdier, moet je dit voor ieder dier afzonderlijk regelen. Je kunt niet meerdere dieren met een polis laten behandelen. Heb je bijvoorbeeld een kat, dan moet je een aparte kattenverzekering afsluiten. Met deze verzekering kun je de kosten van het consult bij je dierenarts laten vergoeden, het onderzoek dat gedaan moet worden en de eventuele behandeling die zal volgen. Heeft je dier medicatie nodig, dan kun je dit ook laten vergoeden door je verzekeraar. Hetzelfde geldt voor een operatie die je dier nodig heeft. Mocht dit niet meer baten en wil je je dier leed besparen, dan vallen ook de kosten van het inslapen voor rekening van je verzekeraar. Wat niet gedekt wordt, zijn kosten die voortkomen uit reguliere, niet-noodzakelijke zorg. Denk hierbij aan vaccinaties of een castratie dan wel sterilisatie. Deze kosten komen voor je eigen rekening. 

Meer profijt van je verzekering door aanvullende dekkingen 

Een verzekering is bedoeld om je geld te laten besparen door risicospreiding. Hoe beter het je lukt om je polis af te stemmen op jouw situatie, hoe meer voordeel je kunt pakken. Kijk daarom ook zeker even naar de aanvullende dekkingen. Hiermee kun je meer zorg voor je dier afnemen, zonder veel extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan gebitszorg. Een gezond gebit is ook voor dieren van het grootste belang. Kan je dier wel wat meer beweging gebruiken, bijvoorbeeld omdat hij geopereerd is en moet revalideren? Dan kun je een pakket nemen waarmee je tot 500 euro per jaar vergoed krijgt voor fysio- of hydrotherapie. Bekijk alle mogelijkheden even op de site van je verzekeraar. Hier kun je je polis samenstellen en gelijk afsluiten. Met een paar klikken is alles zo in kannen en kruiken. Veel succes!