Wanneer je hond moet wennen aan de nieuwe samenstelling van voer kan jeuk ontstaan als ontgiftingsverschijnsel. Het is uiterst vervelend om je hond te zien krabben en bijten. Maar wat veroorzaakt de jeuk bij je hond en wat kun je eraan doen?
Sommige honden kunnen last krijgen van jeuk bij het overstappen op nieuwe voeding. In tegenstelling tot mensen vinden honden het niet saai om dagelijks hetzelfde te eten. Een vast eetpatroon met hetzelfde voer vinden ze juist erg fijn. Toch kan het soms nodig zijn om van voer te veranderen, bijvoorbeeld bij de overgang van pup naar volwassen hond of wanneer het oude voer niet meer goed wordt verdragen.
Huid als uitscheidingsorgaan
De darmflora van een hond is afgestemd op de voeding die hij krijgt. Een plotselinge wijziging in voeding kan leiden tot de groei van nieuwe bacteriën in de darmen, wat kan resulteren in ontgiftingsverschijnselen zoals jeuk. Hoewel afvalstoffen normaal gesproken worden uitgescheiden via ontlasting en urine, kan een verandering in voeding leiden tot een ophoping van afvalstoffen die niet op deze manier kunnen worden uitgescheiden. Het lichaam reageert dan door andere uitscheidingsorganen te gebruiken zoals de huid.
Het kan ook voorkomen dat een hond jeuk krijgt van voeding waar hij al langer aan gewend is. Dit kan bijvoorbeeld komen door (over)gevoeligheid, allergieën of veranderingen in de samenstelling van het voer.
Op zoek naar de oorzaak
Heb je al gecontroleerd op parasieten zoals vlooien of teken? Andere oorzaken van jeuk kunnen mijten, pollen en grassen zijn. Of ben je recentelijk overgestapt op nieuw voer? Dan kun je te maken hebben met (over)gevoeligheid of voedselallergie. Bij twijfel, raadpleeg dan altijd een dierenarts.
Andere symptomen
Jeuk bij honden is niet alleen te herkennen aan krabben. Andere symptomen van huid- of vachtproblemen zijn onder andere:
- vaak likken en bijten aan pootjes, tenen en/of de buik
- warme oren en/of liezen
- schilfertjes en/of kale plekken
- overmatige verharing.
Overgevoelig
Heeft jouw hond jeuk door nieuwe voer, achterhaal dan welk bestanddeel de veroorzaker is. Geef bijvoorbeeld geen snacks om de spijsvertering niet te verstoren. Stem het type voer af op de behoefte van je hond. Geef bijvoorbeeld gevoelige honden brokken zonder kip.
Daarnaast is het aan te raden om minimaal drie maaltijden per dag te geven, zodat de voedingsstoffen zo goed mogelijk worden opgenomen en het maag-darmstelsel niet te zwaar worden belast.